Czocha Castle
Informacje ogólne
Średniowieczna twierdza położona na skalnym cyplu nad brzegiem jeziora to wymarzone miejsce na organizację przyjęcia weselnego. Dbając o gusta Gości, Szef kuchni poleca wyjątkowe dania tradycyjnej polskiej kuchni. W stylowych salach zamkowych będą Państwu smakować pyszne potrawy, które przygotowujemy na kuchni węglowej.
Do Państwa dyspozycji oddajemy sale weselne:
Sala Marmurowa – 120 miejsc
Biblioteka – 30 miejsc
Restauracja – 40 miejsc
Sala Rycerska – jako sala balowa
Podczas pobytu proponujemy Gościom Weselnym następujące formy atrakcji (płatne dodatkowo):
Pieczonego dzika, prosiaka lub barana (kasza po staropolsku gratis)
Pokaz walk rycerskich z uroczystym powitaniem przez straż honorową
Nocne zwiedzanie Zamku i Sali Tortur z Przewodnikiem
Dzienne zwiedzanie Zamku z przewodnikiem
Pokaz walk rycerskich i zabaw z Bractwem Rycerskim Zamku Czocha
Degustacja miodów pitnych w Winiarni Zamkowej
Organizacja ogniska
Poszukiwanie skarbów wraz z wycieczką autami po okolicy
Niezwykły klimat miejsca oraz atmosfera panująca stylowych wnętrzach zagwarantują Państwu niezapomniane wrażenia i przeniosą w cudowny świat doznań.
Informacje o obiekcie
Zamek Czocha to kawałek historii w jednym miejscu. Został on zbudowany w połowie XIII w. Położony jest nad Jeziorem Leśniańskim, i nosi miano jednego z piękniejszych zamków w kraju. Swój romantyczny klimat obiekt zawdzięcza renowacji, której w 1909 r. dokonał drezdeński bankier Ernest von Gütschow. Pełno tu elementów będących klasycznymi atrybutami zamku, odpowiadającymi wyobrażeniom o wyglądzie "prawdziwej średniowiecznej warowni".
Mury zamku kryją wiele tajemnic, na samym wejściu dziedzińca straszy studnia „niewiernych żon”. Zamek mogą zwiedzać Goście hotelowi jak i turyści. Ciekawym pomysłem może być urządzenie wesela na zamku, bądź nocleg w Komnacie Książęcej z łożem z zapadnią do usuwania niewygodnych kochanków. Oryginalny, historyczny wystrój pozwala na wypoczynek w otoczeniu fos i murów warownych, a także na organizację niepowtarzalnych bankietów, imprez dla firm, eventów, spotkań czy wystaw.
Catering
Menu Weselne 1
- Powitanie chlebem i solą
- Powitanie szampanem
Obiad:Przystawka:
- Płatki z indyka w auszpiku z cząstkami owoców
Zupa:
- Rosół z makaronem
Danie główne podane na półmiskach:
- zraz wołowy zawijany w sosie pieczeniowym; eskalop ze schabu w cieście naleśnikowym; udka drobiowe opiekane; roladki drobiowe faszerowane; kieszenie ze schabu faszerowane pieczarkami; ziemniaki, kluski śląskie; bukiet surówek: kapusta biała, kapusta czerwona, buraczki, marchewka z chrzanem
/na życzenie Organizatora danie główne może być porcjowaneZimne przekąski:
- sałatka jarzynowa z dekoracją z łososia wędzonego; sałatka selerowa śledzik tradycyjny; rolmopsiki śledziowe jajko w sosie tatarskim rolady mięsne faszerowane: karczek, boczek, indyk, kaczka pasztet wieprzowy z dziczyzny z sosem chrzanowym wędliny tradycyjne, sery – do dekoracji potraw schab pieczony podany z sosami dodatki warzywne pieczywo
Ciepłe dodatki:
- barszcz z krokietem; strogonow z warzywami; gołąbki w sosie pomidorowym lub borowikowym
Napoje:
- kawa, herbata
Poprawiny:
- żurek z wędlinami lub pikantny kapuśniaczek na żeberkach pieczeń w sosie z czerwonym pieprzem ziemniaki z wody; bukiet surówek
Zimne przekąski:
- sałatka wiosenna z kapustą pekińską ; sałatka z tuńczykiem pasztet z sosem żurawinowym jajko w sosie; śledzie rolady mięsne karczek, boczek, indyk, dzik lub kaczka schab pieczony z sosem dodatki warzywne ; pieczywo kawa, herbata - porcja
Menu Weselne 2
ObiadPrzystawka:
- Fantazja z łososia wędzonego na sałatce greckiej w aromacie sosu koperkowego
Zupa:
- Rosół z makaronem
Danie główne podane na półmiskach:
- roladki drobiowe w sosie śmietankowym; sznycel paprykowy ze schabu; udka drobiowe; eskalop ze schabu w cieście naleśnikowym; paluszki drobiowe w kokosowej panierce; polędwiczki wieprzowe z zasmażanymi porami; ziemniaki z wody z tłuszczem i koperkiem; bukiet surówek – 2 rodzaje
Zimne przekąski:
- sałatka jarzynowa sałatka z kurczaka (pieczonego lub wędzonego) śledzik z cebulką w korzennym aromacie (lub w kaparowo-oliwkowej panierce) śledzik w sosie groszkowym karczek pieczony w staropolskiej marynacie rolada z boczku faszerowanego mięsem galantyna z indyka schab z dzika w leśnym aromacie schab pieczony faszerowany śliwką z dodatkiem sosu borówkowego tymbaliki drobiowe wędliny tradycyjne, sery (kabanos, szynka, salami) dodatki warzywne (świeże i konserwowe) pieczywo
Ciepłe przekąski:
- barszcz z krokietem; pulpeciki w sosie węgierskim; bigos staropolski
Napoje:
- kawa, herbata
Poprawiny
- żurek z białą kiełbasą lub kapuśniaczek na żeberkach filet drobiowy faszerowany brokułami i mozzarellą ziemniaki z wody; bukiet surówek
Zimne przekąski:
- sałatka ziemniaczana; sałatka grecka; jajko w sosie; śledź z oliwką; śledź po duńsku rolady mięsne karczek, boczek, indyk, dzik lub kaczka; galaretki drobiowe schab w sosie czosnkowym; wędliny; sery dodatki warzywne; pieczywo napoje gorące
Pokoje
Proponujemy Państwu przytulne pokoje hotelowe w Zamku i na Kasztelanii. Do dyspozycji oddajemy Pokoje Tematyczne o podwyższonym standardzie w Zamku, oraz Pokoje Rodzinne w nowoczesnym standardzie w Zamku i na Kasztelanii.
Atrakcje
Przygotowaliśmy dla Państwa szereg atrakcji:
•pokaz walk rycerskich i zabaw plebejskich
•zjazd na linie z wieży zamkowej
•nocne zwiedzanie Zamku oraz Sali Tortur z przewodnikiem połączone z degustacją miodów pitnych w zamkowej winiarni.
•Po wyjściu z Sali Tortur uczestnicy wycieczki wchodzą na Wewnętrzny Dziedziniec, gdzie spotkają Białą Damę.