Czocha Castle

Sucha, 59-820 Leśna
Liczba gości
120
Cena od*
0 zł
Noclegi
100

Informacje ogólne

Średniowieczna twierdza położona na skalnym cyplu nad brzegiem jeziora to wymarzone miejsce na organizację przyjęcia weselnego. Dbając o gusta Gości, Szef kuchni poleca wyjątkowe dania tradycyjnej polskiej kuchni. W stylowych salach zamkowych będą Państwu smakować pyszne potrawy, które przygotowujemy na kuchni węglowej.

Do Państwa dyspozycji oddajemy sale weselne:
Sala Marmurowa – 120 miejsc
Biblioteka – 30 miejsc
Restauracja – 40 miejsc
Sala Rycerska – jako sala balowa

Podczas pobytu proponujemy Gościom Weselnym następujące formy atrakcji (płatne dodatkowo):
Pieczonego dzika, prosiaka lub barana (kasza po staropolsku gratis)
Pokaz walk rycerskich z uroczystym powitaniem przez straż honorową
Nocne zwiedzanie Zamku i Sali Tortur z Przewodnikiem
Dzienne zwiedzanie Zamku z przewodnikiem
Pokaz walk rycerskich i zabaw z Bractwem Rycerskim Zamku Czocha
Degustacja miodów pitnych w Winiarni Zamkowej
Organizacja ogniska
Poszukiwanie skarbów wraz z wycieczką autami po okolicy

Niezwykły klimat miejsca oraz atmosfera panująca stylowych wnętrzach zagwarantują Państwu niezapomniane wrażenia i przeniosą w cudowny świat doznań.

Informacje o obiekcie

Zamek Czocha to kawałek historii w jednym miejscu. Został on zbudowany w połowie XIII w. Położony jest nad Jeziorem Leśniańskim, i nosi miano jednego z piękniejszych zamków w kraju. Swój romantyczny klimat obiekt zawdzięcza renowacji, której w 1909 r. dokonał drezdeński bankier Ernest von Gütschow. Pełno tu elementów będących klasycznymi atrybutami zamku, odpowiadającymi wyobrażeniom o wyglądzie "prawdziwej średniowiecznej warowni". 


Mury zamku kryją wiele tajemnic, na samym wejściu dziedzińca straszy studnia „niewiernych żon”. Zamek mogą zwiedzać Goście hotelowi jak i turyści. Ciekawym pomysłem może być urządzenie wesela na zamku, bądź nocleg w Komnacie Książęcej z łożem z zapadnią do usuwania niewygodnych kochanków. Oryginalny, historyczny wystrój pozwala na wypoczynek w otoczeniu fos i murów warownych, a także na organizację niepowtarzalnych bankietów, imprez dla firm, eventów, spotkań czy wystaw.

Catering

Menu Weselne 1



    • Powitanie chlebem i solą

    • Powitanie szampanem



Obiad:Przystawka:




        Płatki z indyka w auszpiku z cząstkami owoców



Zupa:




        Rosół z makaronem



Danie główne podane na półmiskach:




        zraz wołowy zawijany w sosie pieczeniowym; eskalop ze schabu w cieście naleśnikowym; udka drobiowe opiekane; roladki drobiowe faszerowane; kieszenie ze schabu faszerowane pieczarkami; ziemniaki, kluski śląskie; bukiet surówek: kapusta biała, kapusta czerwona, buraczki, marchewka z chrzanem



/na życzenie Organizatora danie główne może być porcjowaneZimne przekąski:




        sałatka jarzynowa z dekoracją z łososia wędzonego; sałatka selerowa śledzik tradycyjny; rolmopsiki śledziowe jajko w sosie tatarskim rolady mięsne faszerowane: karczek, boczek, indyk, kaczka pasztet wieprzowy z dziczyzny z sosem chrzanowym wędliny tradycyjne, sery – do dekoracji potraw schab pieczony podany z sosami dodatki warzywne pieczywo



Ciepłe dodatki:




        barszcz z krokietem; strogonow z warzywami; gołąbki w sosie pomidorowym lub borowikowym



Napoje:




        kawa, herbata



Poprawiny:


        żurek z wędlinami lub pikantny kapuśniaczek na żeberkach pieczeń w sosie z czerwonym pieprzem ziemniaki z wody; bukiet surówek



Zimne przekąski:



      sałatka wiosenna z kapustą pekińską ; sałatka z tuńczykiem pasztet z sosem żurawinowym jajko w sosie; śledzie rolady mięsne karczek, boczek, indyk, dzik lub kaczka schab pieczony z sosem dodatki warzywne ; pieczywo kawa, herbata - porcja


Menu Weselne 2

ObiadPrzystawka:




        Fantazja z łososia wędzonego na sałatce greckiej w aromacie sosu koperkowego



Zupa:




        Rosół z makaronem



Danie główne podane na półmiskach:




        roladki drobiowe w sosie śmietankowym; sznycel paprykowy ze schabu; udka drobiowe; eskalop ze schabu w cieście naleśnikowym; paluszki drobiowe w kokosowej panierce; polędwiczki wieprzowe z zasmażanymi porami; ziemniaki z wody z tłuszczem i koperkiem; bukiet surówek – 2 rodzaje



Zimne przekąski:




        sałatka jarzynowa sałatka z kurczaka (pieczonego lub wędzonego) śledzik z cebulką w korzennym aromacie (lub w kaparowo-oliwkowej panierce) śledzik w sosie groszkowym karczek pieczony w staropolskiej marynacie rolada z boczku faszerowanego mięsem galantyna z indyka schab z dzika w leśnym aromacie schab pieczony faszerowany śliwką z dodatkiem sosu borówkowego tymbaliki drobiowe wędliny tradycyjne, sery (kabanos, szynka, salami) dodatki warzywne (świeże i konserwowe) pieczywo



Ciepłe przekąski:




        barszcz z krokietem; pulpeciki w sosie węgierskim; bigos staropolski



Napoje:




        kawa, herbata



Poprawiny


        żurek z białą kiełbasą lub kapuśniaczek na żeberkach filet drobiowy faszerowany brokułami i mozzarellą ziemniaki z wody; bukiet surówek



Zimne przekąski:



      sałatka ziemniaczana; sałatka grecka; jajko w sosie; śledź z oliwką; śledź po duńsku rolady mięsne karczek, boczek, indyk, dzik lub kaczka; galaretki drobiowe schab w sosie czosnkowym; wędliny; sery dodatki warzywne; pieczywo napoje gorące

Pokoje

Proponujemy Państwu przytulne pokoje hotelowe w Zamku i na Kasztelanii. Do dyspozycji oddajemy Pokoje Tematyczne o podwyższonym standardzie w Zamku, oraz Pokoje Rodzinne w nowoczesnym standardzie w Zamku i na Kasztelanii.

Atrakcje

Przygotowaliśmy dla Państwa szereg atrakcji:


•pokaz walk rycerskich i zabaw plebejskich 


•zjazd na linie z wieży zamkowej 


•nocne zwiedzanie Zamku oraz Sali Tortur z przewodnikiem połączone z degustacją miodów pitnych w zamkowej winiarni. 


•Po wyjściu z Sali Tortur uczestnicy wycieczki wchodzą na Wewnętrzny Dziedziniec, gdzie spotkają Białą Damę.