Dom Pod Łososiem

Szeroka 50/51, 80-835 Gdańsk, Polska
Liczba gości
150
Cena od*
(brak danych) zł
Noclegi
(brak danych)

Informacje ogólne

Restauracja "Pod Łososiem" to niesamowity klimat, doskonały smak i prawdziwy prestiż. Idealne miejsce zarówno dla biznesu jak i na romantyczne kolacje czy też obiady rodzinne.

Restauracja „Pod Łososiem” posiada wielowiekową tradycję. W 1598 roku Ambroży Vermollen założył tutaj gospodę i wytwórnię likierów, z których najsłynniejszym była gdańska Złota Woda Goldwasser. Tradycja ta nie zaginęła w latach powojennych, Gdańszczanie odbudowali słynny lokal.



Trochę historii - najsłynniejszym obiektem, przyciągającym smakoszy i sybarytów, jest restauracja Pod Łososiem (ul. Szeroka 51/54), w której m.in. serwowany jest wspaniały łosoś z rusztu. Wielki metalowy szyld z podobizną łososia, który zaginął w czasie II wojny światowej (obecny jest rekonstrukcją), przyciągał przede wszystkim miłośników Goldwassera - tu znajdowała się jego wytwórnia. Tajemniczą recepturę szlachetnego trunku, w którym pływają płatki złota, przywiózł do Gdańska Niderlandczyk Ambroży Vermollen, wygnany z ojczyzny za menonityzm. W 1598 r. otrzymał zezwolenie na produkcję likierów, kontynuowaną przez spadkobierców aż do ostatnich czasów, od 1704 r. przy ul. Szerokiej.



Bywali tu słynni podróżnicy, żeglarze, armatorzy, dyplomaci, artyści, filozofowie i turyści. Czas oczekiwania na zrealizowanie zamówienia można uprzyjemnić sobie podziwianiem wypełniających wnętrze lokalu XVIII-wiecznych sreber, modeli żaglowców i obrazów starego Gdańska.



W Gdańsku zawsze dobrze się piło i jadło. Goście sączyli w XVII w. słodkie wina hiszpańskie, małmazje, madery, francuskie bordeaux i reńskie rislingi. Miód, rozpowszechniony wśród szlachty polskiej, nie cieszył się powodzeniem wyrafinowanych podniebień. Chętnie raczono się Goldwasserem, wódką korzenną i piersiówką - doskonałym środkiem leczniczym. Jeszcze przed wojną popularny był machandel - gdańska jałowcówka, którą się zakąszało śliwką maczaną w cukrze.



Zapraszam codziennie od godz. 12:00 na niezwykłe spotkania kulinarne. W menu wszelkie odcienie kuchni tradycyjnej połączonej z motywami współczesnymi, zaczerpniętymi ze stołów świata.

W naszej ofercie:



- wystawne bankiety i wesela do 150 osób

- usługi cateringowe

- oraz imprezy okolicznościowe