Hotel 3 Światy Gliwice
Informacje ogólne
Od dawien dawna wiadomo, że jedzenie serwowane na dworach wysoko urodzonych wyznaczało ścieżki dobrego smaku i mody na poszczególne dania. Wykwintne potrawy, wymyślane specjalnie na rozkaz króla, dzisiaj niejednokrotnie stanowią klasykę i wzór dobrej kuchni. To dzięki kuchni dworskiej powstało wiele potraw bez których Świat Kulinariów znacznie by zubożał. Nietuzinkowy charakter naszego lokalu oraz jego wystrój powodują, iż Restauracja Trzy Światy jest jedynym tego typu miejscem w regionie. Serwowane posiłki pozwolą na zaspokojenie najbardziej wyrafinowanego podniebienia. Naszym Gościom gwarantujemy niepowtarzalny bukiet smaków i zapachów tradycyjnej kuchni polskiej im europejskiej. Menu jest wciąż wzbogacane, w co zaangażowana jest cała załoga, czerpiąc inspiracje z podróży gospodarzy i nie tylko. Nasza kuchnia oraz profesjonalna i sympatyczna obsługa gwarantują niezapomnianą podróż kulinarną. Stylowe trzy sale restauracji czyli Sala kolumnowa, Kawiarnia Bohemy oraz Piwnica Mnicha stanowią doskonałą oprawę dla uroczystych kolacji, przyjęć rodzinnych, bankietów, wesel, oraz spotkań biznesowych. Restauracja Trzy Światy znajduje się blisko autostrady A4 Wrocław- Katowice – Kraków i autostrady A1 Ostrawa- Rybnik- Pyrzowice. Dojazd jest bardzo prosty i szybki bez względu na kierunek podróży. Dogodna lokalizacja z dala od zgiełku miasta, a jednak nieopodal głównych tras oraz przestronny parking są istotną zaletą tego miejsca. Dla wymagających stworzyliśmy wyjątkową ofertę tzw. Trzydniowe Wyprzedzenie, dzięki której możemy Państwu zaserwować dawno zapomnianą, a powracającą w łaski „Gęś po staropolsku” suszonymi grzybami faszerowaną tartym majerankiem sypaną, „Faszerowanego bakaliami Indyka” sosem morelowym kropionego, „Królika Trzy Światy” w sosie śmietanowym białym winem pachnącego i szereg innych potraw tak docenianych przez naszych pradziadków. Jednocześnie podkreślamy, iż tak wyjątkowe dania serwujemy dla całej rodziny w lokalu oraz mogą one również uświetnić przyjęcie w Państwa domach rozpieszczając podniebienia Państwa Gości a nie nadwyrężając Waszego budżetu. Kawiarnia Łyk pysznej kawy pozwala na chwilę relaksu i oderwanie się od goniącej codzienności a desery mają w sobie niezwykła moc, działają kojąco na nasze smutki. Wygląd deserów często przypomina dzieło sztuki, a smak jest czystą poezją dla naszych kubków smakowych. Serdecznie Państwa zapraszamy do Kawiarni Bohemy, gdzie w skórzanych fotelach i sofach może zasiąść 30 osób. Sala ta posiada bar, a w nim duży wybór alkoholi, drinków, soków i napoi. Jako jedyni możemy poszczyci się wypiekami własnej roboty. Na szczególną uwagę zasługuje „Gorąca Szarlotka” z lodami czekoladowymi i chmurką kokosową oraz „Puszysty Sernik” z owocami i bitą śmietaną musami malowany. Sala Kolumnowa Sala kolumnowa od lat ceniona jest za kameralną atmosferę i znakomitą kuchnię. Jadłospis pełen jest oryginalnych i niepowtarzalnych dań kuchni polskiej i europejskiej. Szef kuchni poleca dla osób z wyrafinowanym podniebieniem „Trzy plastry pieczonej kaczki” faszerowanej leśnymi grzybami sosem porzeczkowym polane z kopytkami i czerwona kapustą podane, która cieszy się dużym powodzeniem, dla smakoszy mięs „Tradycyjny befsztyk tatarski” ręką Szefa Kuchni siekany lub stek z polędwicy w czerwonym winie i czosnku na złocistej grzance ułożony i warzywami gotowanymi zdobiony, dla dbających o figurę polecamy danie „Duet grillowanego bakłażana i pomidora” z mozarellą i feta świeżymi ziołami pachnący sosem miodowym polany prażonym słonecznikiem sypany, a dla wielbicieli ryb Hemibagrus na chrupiących warzywach ułożony sosem słodko ostrym kropiony i Baramundi smażona sosem czosnkowym kropiona i krewetką dekorowana- naszych przyjaciół ze słodkich wód. Nawiązując do tradycji śląskiej w niedzielne popołudnia zapraszamy na świeży rosół gotowany wg starej receptury i śląskie rolady z modrą kapustą podane. Na uwieńczenie tak wspaniałej uczty proponujemy nieziemskie desery - własnoręcznie wypiekane ciasta - „Gorącą Szarlotkę” z lodami czekoladowymi i chmurką kokosową oraz „Puszysty Sernik” z owocami i bitą śmietaną musami malowany. Dla wymagających stworzyliśmy wyjątkową ofertę tzw. Trzydniowe Wyprzedzenie, dzięki której możemy Państwu zaserwować dawno zapomnianą, a powracającą w łaski „Gęś po staropolsku” suszonymi grzybami faszerowaną tartym majerankiem sypaną, „Faszerowanego bakaliami Indyka” sosem morelowym kropionego, „Królika Trzy Światy” w sosie śmietanowym białym winem pachnącego i szereg innych potraw tak docenianych przez naszych pradziadków. WINIARNIA Odkryć tajemnice win to jak odkryć nowy smak życia… Piwnica Mnicha to kolejne magiczne miejsce wprost stworzone do celebrowania wyjątkowych chwil spędzonych w miłym towarzystwie. Kameralna atmosfera podziemi oraz bogata oferta winnic Starego Kontynentu i Nowego Świata sprawiają, że łatwo tutaj stracić poczucie czasu. Jest to wymarzone miejsce intymnych spotkań przy świecach, biesiad oraz rozmów biznesowych przy doskonałym jedzeniu oraz wyśmienitych winach. Piwnica Mnicha może ugościć w swoich w beczkach lub na beczkach 70 osób. Latem zapewnia orzeźwiający chłód. W winiarni serwujemy dania kuchni regionalnej. Szef Kuchni zaprasza na „staropolskie schabowe z kością panierowane”, ziemniaczkami gotowanymi przekładane na kółku z kapusty zasmażanej podane lub na „michę pierogów różnistych” na korycie podanych, skwarkami i cebulką dekorowanych z barszczem serwowanych oraz na placki po węgiersku wypełnione pasją Czardasza gulaszem i szpadą ostrej czuszki zdobione. Dodatkowo Szef Kuchni przygotował szereg przekąsek specjalnie dobranych do serwowanych win. Chcąc podzielić się z Państwem naszą wiedzą i doświadczeniem aby wspólnie móc odkrywać bogactwo kuchni oraz win z naszej kolekcji możemy przygotować dla Państwa na specjalne życzenie komentowane kolacje gwarantujące nie tylko udany wieczór w miłym towarzystwie, ale również pozwalające na poznanie stołowego „savoir vivre” oraz zapoznanie się z historią i bogactwem win. Mamy nadzieję iż nasza oferta zachęci Państwa do podróży pełnej pasjonującej niespodzianek świata Win. Dzięki bogatemu doświadczeniu oraz nowatorskim pomysłom zorganizujemy dla Państwa niezapomniane spotkania biznesowe na najwyższym poziomie. Oferujemy możliwość organizacji kongresów, konferencji, sympozjów, szkoleń, zjazdów, warsztatów i kameralnych spotkań biznesowych. Na życzenie naszych Gości przygotowujemy bufet kawowy lub poczęstunek.
Informacje o obiekcie
Hotel "Trzy Światy" położony jest blisko centrum miasta Gliwice. Ten trzy gwiazdkowy Hotel otoczony jest piękną zielenią, pośród której kryje się oczko wodne oraz letni ogródek. Niewątpliwą zaletą hotelu jest doskonałe połączenie komunikacyjne oraz oddalone o kilkadziesiąt kilometrów lotnisko Katowice-Pyrzowice i Kraków-Balice. Ponad to w odległości ok. 500m znajduje się lotnisko Aeroklubu Gliwice. W ofercie hotelu znajdą Państwo 50 komfortowo wyposażonych pokoi jedno, dwu i trzyosobowych jak również apartamenty. Hotel posiada Sale konferencyjno szkoleniowe oraz kompleks SPA& WELLNESS. Gwarantujemy Państwu spokojny wypoczynek oraz miłą atmosferę. Hotel jest przystosowany dla osób niepełnosprawnych oraz posiada tytuł "Hotel Przyjazny rodzinie". Do dyspozycji naszych Gości przygotowaliśmy 50 komfortowych pokoi i apartamentów zapewniających spokojny wypoczynek. W cenę pokoju wliczone jest śniadanie, bezpłatny monitorowany parking oraz dostęp do bezprzewodowego Internetu na terenie całego hotelu. Wszystkie pokoje posiadają łazienkę, LCD TV, telefon. Komfort pokoi podkreślają stylizowane meble oraz nastrojowe oświetlenie. Wszystkie pokoje są dla osób niepalących.
Catering
- Tradycyjne powitanie Pary Młodej przed wejściem do hotelu chlebem, solą i "kieliszkiem"
- Powitanie gości lampką szampana
- Dzieci do 3 roku życia gratis, dzieci do 12 roku życia - 50 %
Danie I:(do wyboru 1 z propozycji)
- Tradycyjny rosół z makaronem Krem z pieczarek Bulion rybny z warzywami
Danie II:(1,5 porcji mięsa na osobę)
- Tradycyjna rolada śląska/ polędwiczka wieprzowa faszerowana jabłkami Udka z kurczaka/ filety owijane w boczku faszerowane szpinakiem lub musem z białej kiełbasy Tradycyjny kotlet schabowy przekładany pieczarkami/ pieczeń ze schabu ze śliwką
Dodatki:
- Kluski śląskie (białe i szare) Ziemniaki z wody z koperkiem Ziemniaki zapiekane Modra kapusta Surówka z selera, jabłka. Surówka z białej kapusty
Deser:
- Lody waniliowe z gorącym sosem z malin Owoce
Zimna płyta:
- Półmisek mięs pieczonych oraz wędlin Pater serów różnogatunkowych Trio śledziowe Sałatka z pora i kurczaka Sałatka z tuńczyka z makaronem Sałatka jarzynowa Jaja faszerowane pieczarkami, łososiem, kawiorem Pasztet pieczony z żurawiną Roladki z masą chrzanową w galarecie Pieczarki w cieście naleśnikowym Pieczywo i masło
Kolacja I:(do wyboru 1 z propozycji)
- Karczek z grilla z ziemniakami zapiekanymi i surówką z kapusty pekińskiej z dipem czosnkowym Cordon blue podany z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej Kotlet de volaj z dufinkami i zestawem surówek
Kolacja II:(do wyboru 1 z propozycji)
- Menu za 160,00/ os.
- Napoje zimne 25,00/ os.
- Ciasta+ tort 15,00/ os.
- Ragu drobiowe Barszczyk z krokiecikiem
- Tradycyjne powitanie Pary Młodej przed wejściem do hotelu chlebem, solą i "kieliszkiem"
- Powitanie gości lampką szampana
- Dzieci do 3 roku życia gratis, dzieci do 12 roku życia - 50 %
Danie I:(do wyboru 1 z propozycji)
- Tradycyjny rosół z makaronem Krem z grzybów leśnych z groszkiem ptysiowym Krem pomidorowy Krem z cukinii na słodko Bulion drobiowy z mięsnymi pulpecikami
Danie II:(1,5 porcji mięsa na osobę)
- Tradycyjna rolada śląska/ Sztufada wołowa nadziewana boczkiem i marchewką Sakiewki drobiowe nadziewane pieczarkami/ Łosoś norweski z grilla Filet z kurczaka w sezamie/ Udka w przyprawie curry Polędwiczki wieprzowe przekładane bakłażanem i serem feta
Dodatki:
- Kluski śląskie Ziemniaki z wody Ziemniaki zapiekane Modra kapusta Surówka z kapusty białej Surówka z marchewki z ananasem
Deser:(do wyboru 1 z propozycji)
- Lody w łupince kokosowej/ Sałatka owocowa w pucharku/ Tiramisu Owoce
Zimna płyta:
- Półmisek mięs pieczonych z dodatkiem wędlin polskich Półmisek serów różnogatunkowych Półmisek pasztetu pieczonego z żurawiną Śledzik na 2 sposoby Tymbaliki drobiowe Sałatka jarzynowa Sałatka z kukurydzy i pory Sałatka grecka Jaja faszerowane pieczarkami, łososiem. Kawiorem Pieczarki nadziewane szpinakiem Szaszłyki z pomidorów koktajlowych i sera mozzarella Marynaty Pieczywo i masło
Kolacja wieczorna:
- Szynka peklowane w kształcie prosiaków pdopalana i serwowana przez szefa kuchni wraz z ziemniakami z patelni i kapustą duszoną z grzybami
Kolacja nocna:(do wyboru 1 z propozycji)
- Menu w cenie 200,00/ os.
- Napoje zimne 25,00/ os.
- Ciasta+ tort 15,00/ os.
- Barszczyk z krokiecikiem Bogracz z lanymi kluseczkami Bouef strogonow Leczo na ostro
Pokoje
W ofercie hotelu znajdą Państwo komfortowo wyposażone jedno, dwu i trzyosobowe pokoje, jak również apartamenty. Dbając o bezpieczeństwo Gości, cały hotel, jak również parking są monitorowane. Gwarantujemy Państwu spokojny wypoczynek, oraz miłą atmosferę.
Atrakcje
W ciepłe dni można zorganizować grill na świeżym powietrzu, a wesele uatrakcyjnić fontanną czekolady.
Za kilka tygodni otwieramy nową część hotelu, w której znajdzie się 31 jednoosobowych komfortowo wyposażonych pokoi, 2 sale konferencyjne oraz Spa & Wellness "Rajska wyspa", gdzie będą takie atrakcje jak:
- Jaskinia Skarbów czyli Grota solna,
- Kraina Spokoju czyli Pokój ciszy i relaksu,
- Perłowa Laguna czyli Jacuzzi,
- Małpi Gaj czyli Fitness,
- Łaźnia Tropikalna czyli Sauna sucha oraz Sauna parowa,
- Gabinety masażu