Piwnica pod Złotą Pipą
Informacje ogólne
Od 1997 r. współtworzy klimat ul. Floriańskiej - najbardziej znanego miejsca Krakowa. Dwie sale w zabytkowej piwnicy, stylem wnętrz przypominają gościom czasy wspominanego z nostalgią w tym mieście cesarza Franciszka Józefa. Atmosferę cesarsko-królewskiego Krakowa ożywia humorem dobry wojak Szwejk, drugi patron tego czarującego miejsca.Piwnica Pod Złotą Pipą to idealne miejsce na organizowanie przyjęcia lub obiadu weselnego. Szczegółowe informacje dostępne są na
Przykładowe menu WESELNE w cenie 145 zł/os dla maksymalnej liczby gości 64.
Godz. 16.00Przywitanie gości i Państwa Młodych :
Chlebem i solą (rodzice Państwa Młodych)
Toast kieliszkiem „Złota Pipa”
Godz. 16.30 – 18.00Kolacja:
Zakąska na zimno: Owoc avocado z pastą łososiową
Zupa: Zupa cebulowa z koniakiem
Danie na gorąco: Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietankowym podawane z ziemniaczkami „duphines” oraz sałatą
Deser: Lody z owocami
Godz. 21.00Bufety zimnych dań
Śliwki płonące zawijane w boczku
Pieczone przez nas mięsa w różnych gatunkach
(polędwica wołowa, karczek wieprzowy, boczek chudy zwijany i faszerowany);
Wędliny : szynka staropolska, kiełbasa lisiecka, polędwica drobiowa ;
Śledzie w śmietanie i jabłkami ;
Łosoś wędzony w plastrach z koprem i krewetkami ;
Mus łososiowy
Pasztety : strassburski oraz z zająca ;
Jaja na różne sposoby ;
Patery z 8 rodzajów serów z owocami ;
Masło ziołowe i czosnkowe formowane ;
Patery owoców różnych
Sałatki : francuska jarzynowa, z sera feta z pomidorami, z selera i ananasa ;
Kosze pieczywa krakowskiego z obwarzankami.
Godz. 24.00Tort weselny , kawa, herbata.
Godz. 1.00Danie na gorąco
Barszcz czerwony z krokietem
Napoje – bez ograniczeń
• Woda mineralna
• Soki owocowe
• Soft drinki (Coca-cola itp.)
• Kawa, herbata
Informacje o obiekcie
Intrygująca nazwa lokalu pochodzi z książki J.Haśka "Przygody dobrego wojaka Szwejka" - wynalazł ją krakowski dziennikarz Leszek Mazan, będący ojcem chrzestnym "Złotej Pipy".
Co ona właściwie oznacza - najlepiej wiedzą barmani. Sam lokal zapewne przypadłby do gustu legendarnemu wojakowi. Jest czymś pomiędzy elegancką, cichą restauracją, a gwarnym pubem: i do śmiechu i do wzruszeń.
Przytulne loże sprzyjają przełamywaniu wszelkich lodów, także przy pomocy butelki wódki podawanej... w bryle lodu! Rozrywkowa specjalność lokalu to szachy i warcaby dla ludzi z mocną głową, jedyna w swoim rodzaju okazja wypicia pionków przeciwnika.
Stoły w mgnieniu oka przykryje obrus i zastawa, gdy tylko zechcemy dogodzić swemu podniebieniu, a jest z czego wybierać: od zakąsek do piwa (np. biała kiełbasa z kapustą), poprzez dania lunch'owe (jak brokuły zapiekane z serem i prażonymi migdałami), do dań głównych z każdego rodzaju mięsa (np. polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami).
Lokal organizuje wieczory na życzenie Klienta
Catering
Wesele - Przykładowe Menu (w cenie 145 zł/osobę):
- Godz. 16.00
- Przywitanie gości i Państwa Młodych chlebem i solą (rodzice Państwa Młodych)
Toast kieliszkiem „Złota Pipa”
Godz. 16.30 – 18.00
- Kolacja
Zakąska na zimno: Owoc avocado z pastą łososiową
Zupa: Zupa cebulowa z koniakiem
Danie na gorąco: Polędwiczki wieprzowe z kurkami w sosie śmietankowym podawane z ziemniaczkami „duphines” oraz sałatą
Deser: Lody z owocami
Godz. 21.00
- Bufety zimnych dań
Śliwki płonące zawijane w boczku
Pieczone przez nas mięsa w różnych gatunkach (polędwica wołowa, karczek wieprzowy, boczek chudy zwijany i faszerowany);
Wędliny : szynka staropolska, kiełbasa lisiecka, polędwica drobiowa;
Śledzie w śmietanie i jabłkami;
Łosoś wędzony w plastrach z koprem i krewetkami;
Mus łososiowy
Pasztety: strassburski oraz z zająca;
Jaja na różne sposoby;
Patery z 8 rodzajów serów z owocami;
Masło ziołowe i czosnkowe formowane;
Patery owoców różnych
Sałatki: francuska jarzynowa, z sera feta z pomidorami, z selera i ananasa;
Kosze pieczywa krakowskiego z obwarzankami.
Godz. 24.00
- Tort weselny , kawa, herbata.
Godz. 1.00
- Danie na gorąco
Barszcz czerwony z krokietem
Napoje (bez ograniczeń)
- Woda mineralna
Soki owocowe
Soft drinki (Coca-cola itp.)
Kawa, herbata