Restauracja Filharmonia

Ołowianka 1, 80-751 Gdańsk, Polska
Liczba gości
144
Cena od*
0 zł
Noclegi
(brak danych)

Informacje ogólne

Wesele w restauracjiFilharmonia

 

Restauracja Filharmonia mieści się w zabytkowym budynku byłej gdańskiej elektrociepłowni, w której od kilku lat swoją siedzibę ma Filharmonia Bałtycka. Lokalizacja wymusiła dosyć nietypowy układ - restauracja ma aż trzy poziomy. Na najwyższym, trzecim poziomie, znalazła się Sala VIP mieszcząca 16 osób. Pomieszczenie może być wykorzystane jako sala na nieduże, zamknięte przyjęcie, spotkanie biznesowe czy romantyczną randkę. Sala VIP ma osobną obsługę kelnerską, a goście mogą współdecydować o menu. Pozostałe poziomy mieszczą po 50 osób każdy. Restauracja dysponuje także dwoma tarasami - na dachu oraz przed wejściem. Łącznie w sezonie będzie w stanie obsłużyć ponad dwustu gości.Sala Główna mieści 1000 osób w układzie stojącym, 800 osób w zasiadanym i 400 osób przy wspólnym stole.Sala I mieści 200 osób w ustawieniu stojącym, 150 osób w zasiadanym i 120 osób przy wspólnym stole.Sala II mieści 100 osób w ustawieniu stojącym, 80 osób w zasiadanym i 70 osób przy współnym stole.Sala Vip mieści 30 osób w układie stojącym, 20 osób w zasiadanym i 20 osób przy wspólnym stole.Sala Restauracja pomieści 100 osób w układzie stojącym, 60 osób w zasiadanym i 48 osób przy wspólnym stole.Sala Dolomitowa pomieści 500 osób w ustawieniu stojącym, 350 osób w zasiadanym i 300 osób przy wspólnym stole.

Informacje o obiekcie

Restauracja Filharmonia mieści się w budynku Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku nad samym brzegiem Motławy.

Eleganckie i przytulne wnętrze restauracji zaskoczy Cię elementami industrialnymi stanowiącymi wspomnienie o przeszłej roli budynku oraz niesamowitymi gośćmi namalowanymi na ścianach - postaciami ze starego Gdańska.

Catering

Propozycja menu na wesele:

    Przywitanie chlebem i solą Pary Młodej
    Wzniesienie pierwszego toastu szampanem

    Zakąska:

      Ser kozi z grillowanymi warzywami

    Zupa:

      Aromatyczna zupa pomidorowa z kolendrą podawana z makaronem rissottini

    Danie główne:

      Polędwiczki wieprzowe marynowane w czerwonym winie, podane z sosem grzybowym, opiekanymi ziemniakami i bukietem warzyw blanszowanych.

      lub

      Łosoś grillowany z szafranowym sosem podany z dzikim ryżem i brokułami

    Deser:

      Szarlotka z sosem czekoladowym i gałką lodów waniliowych

    Zimne przekąski podane na bufecie:

      Łosoś wędzony podany z musem cytrynowym świeżym koprem.
      Trio z ryb wędzonych z galaretką chablis
      Śledzik w trzech sosach dekorowany rakami.
      Tonato vitello z soczystej piersi kurczaka podane na musie pomidorowym.
      Tradycyjny schab pieczony w majeranku
      Rolada z boczku nadziewana jabłkiem
      Karczek pieczony
      Delikatny pasztet drobiowy
      Polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwami, podane z pomarańczową konfiturą.
      Wybór doskonałych terrin (drobiowa z zielonym pieprzem, łososiowa z czarną oliwką)
      Deska polskich serów z winogronami i orzechami
      Warzywa z grilla z oliwą z oliwek i świeżymi ziołami.
      Mozzarella z pomidorami i sosem Pesto.
      Jaja faszerowane podane z kawiorem.
      Sałatka z makaron, salami i świeżych warzyw, podana z ziołowym dressingiem
      Sałatka ziemniaczana z anchovies i czarnymi oliwkami.
      Sałatka z brokułów z kurczakiem i palonymi migdałami.
      Bukiet świeżych warzyw i sałat z dipami.

    Słodki bufet

      Ciasta domowe - 3 rodzaje

    Dodatki:

      Plater świeżych krojonych owoców
      Różne rodzaje pieczywa, masło
      Sosy zimne
      Warzywne marynaty: ogórki konserwowe, papryka konserwowa
      grzybki marynowane

    Danie gorące serwowane po północy:

      Tradycyjny żur domowy z jajkiem i kiełbasą

      lub

      Węgierska zupa gulaszowa z ciepłymi bułeczkami i masełkiem

    Napoje bezalkoholowe

      Otwarty bufet - bez ograniczeń

      Kawa ze śmietanką
      Herbata z cytryną
      Soki naturalne: pomarańczowy, jabłkowy, grejpfrutowy
      Woda gazowana
      Woda niegazowana
      Napoje gazowane: coca-cola, fanta, sprite, tonic

Atrakcje

Istnieje możliwość zamówienia dodatkowych atrakcji - jak pieczony dzik, szynka krojona przez Szefa Kuchni, czekoladowe fontanny, dorożki czy rejsu po Motławie z możliwością przybycia do Restauracji wodą na jachcie.