Restauracja Filharmonia
Informacje ogólne
Wesele w restauracjiFilharmonia
Restauracja Filharmonia mieści się w zabytkowym budynku byłej gdańskiej elektrociepłowni, w której od kilku lat swoją siedzibę ma Filharmonia Bałtycka. Lokalizacja wymusiła dosyć nietypowy układ - restauracja ma aż trzy poziomy. Na najwyższym, trzecim poziomie, znalazła się Sala VIP mieszcząca 16 osób. Pomieszczenie może być wykorzystane jako sala na nieduże, zamknięte przyjęcie, spotkanie biznesowe czy romantyczną randkę. Sala VIP ma osobną obsługę kelnerską, a goście mogą współdecydować o menu. Pozostałe poziomy mieszczą po 50 osób każdy. Restauracja dysponuje także dwoma tarasami - na dachu oraz przed wejściem. Łącznie w sezonie będzie w stanie obsłużyć ponad dwustu gości.Sala Główna mieści 1000 osób w układzie stojącym, 800 osób w zasiadanym i 400 osób przy wspólnym stole.Sala I mieści 200 osób w ustawieniu stojącym, 150 osób w zasiadanym i 120 osób przy wspólnym stole.Sala II mieści 100 osób w ustawieniu stojącym, 80 osób w zasiadanym i 70 osób przy współnym stole.Sala Vip mieści 30 osób w układie stojącym, 20 osób w zasiadanym i 20 osób przy wspólnym stole.Sala Restauracja pomieści 100 osób w układzie stojącym, 60 osób w zasiadanym i 48 osób przy wspólnym stole.Sala Dolomitowa pomieści 500 osób w ustawieniu stojącym, 350 osób w zasiadanym i 300 osób przy wspólnym stole.
Informacje o obiekcie
Restauracja Filharmonia mieści się w budynku Filharmonii Bałtyckiej na Ołowiance w Gdańsku nad samym brzegiem Motławy.
Eleganckie i przytulne wnętrze restauracji zaskoczy Cię elementami industrialnymi stanowiącymi wspomnienie o przeszłej roli budynku oraz niesamowitymi gośćmi namalowanymi na ścianach - postaciami ze starego Gdańska.
Catering
Propozycja menu na wesele:
- Przywitanie chlebem i solą Pary Młodej
Wzniesienie pierwszego toastu szampanem
Zakąska:
- Ser kozi z grillowanymi warzywami
Zupa:
- Aromatyczna zupa pomidorowa z kolendrą podawana z makaronem rissottini
Danie główne:
- Polędwiczki wieprzowe marynowane w czerwonym winie, podane z sosem grzybowym, opiekanymi ziemniakami i bukietem warzyw blanszowanych.
lub
Łosoś grillowany z szafranowym sosem podany z dzikim ryżem i brokułami
Deser:
- Szarlotka z sosem czekoladowym i gałką lodów waniliowych
Zimne przekąski podane na bufecie:
- Łosoś wędzony podany z musem cytrynowym świeżym koprem.
Trio z ryb wędzonych z galaretką chablis
Śledzik w trzech sosach dekorowany rakami.
Tonato vitello z soczystej piersi kurczaka podane na musie pomidorowym.
Tradycyjny schab pieczony w majeranku
Rolada z boczku nadziewana jabłkiem
Karczek pieczony
Delikatny pasztet drobiowy
Polędwiczki wieprzowe nadziewane śliwami, podane z pomarańczową konfiturą.
Wybór doskonałych terrin (drobiowa z zielonym pieprzem, łososiowa z czarną oliwką)
Deska polskich serów z winogronami i orzechami
Warzywa z grilla z oliwą z oliwek i świeżymi ziołami.
Mozzarella z pomidorami i sosem Pesto.
Jaja faszerowane podane z kawiorem.
Sałatka z makaron, salami i świeżych warzyw, podana z ziołowym dressingiem
Sałatka ziemniaczana z anchovies i czarnymi oliwkami.
Sałatka z brokułów z kurczakiem i palonymi migdałami.
Bukiet świeżych warzyw i sałat z dipami.
Słodki bufet
- Ciasta domowe - 3 rodzaje
Dodatki:
- Plater świeżych krojonych owoców
Różne rodzaje pieczywa, masło
Sosy zimne
Warzywne marynaty: ogórki konserwowe, papryka konserwowa
grzybki marynowane
Danie gorące serwowane po północy:
- Tradycyjny żur domowy z jajkiem i kiełbasą
lub
Węgierska zupa gulaszowa z ciepłymi bułeczkami i masełkiem
Napoje bezalkoholowe
- Otwarty bufet - bez ograniczeń
Kawa ze śmietanką
Herbata z cytryną
Soki naturalne: pomarańczowy, jabłkowy, grejpfrutowy
Woda gazowana
Woda niegazowana
Napoje gazowane: coca-cola, fanta, sprite, tonic
Atrakcje
Istnieje możliwość zamówienia dodatkowych atrakcji - jak pieczony dzik, szynka krojona przez Szefa Kuchni, czekoladowe fontanny, dorożki czy rejsu po Motławie z możliwością przybycia do Restauracji wodą na jachcie.