Zamek Rycerski w Krągu

Krąg 16, 76-010, Polska
Liczba gości
150
Cena od*
0 zł
Noclegi
120

Informacje ogólne

Z przyjemnością zapraszamy Państwa do naszej restauracji z pięknym widokiem na jezioro.

Nasza Kuchnia zadowoli wszystkich zwolenników zdrowych i lekkich potraw pełnych świeżych warzyw, owoców i aromatycznych ziół. Wykwintne jedzenie, palący się kominek i profesjonalna, miła obsługa na długo pozostaną miłym wspomnieniem. Przy sprzyjającej pogodzie, a także ciepłych letnich wieczorach, proponujemy Państwu skorzystanie z kawiarni na dużym tarasie.

Poza Salami w Zamku dysponujemy również Salą Magnacką położoną nad Jeziorem Zamkowym do 150 osób znajdującą się w odległości 80 m od Hotelu Podewils.

Informacje o obiekcie

Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 1
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 2
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 3
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 4
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 5
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 6
Hotel Podewils  Zamek Rycerski z XV w. w Krągu - obiekt - zdjęcie 7
***Hotel Podewils Zamek Rycerski w Krągu położony jest 30 km na południe od Darłowa i morza oraz 40 km od Koszalina i Słupska, z dala od gwaru miast, w miejscu które natura obdarzyła czystymi jeziorami i bujnymi lasami. Pierwsze zapiski historyczne o zamku pochodzą z 1450 r. Zamek przez ponad IV wieki należał do walecznego, rycerskiego rodu Podewilsów, którzy otrzymali dobra w Krągu po wygranej bitwie pod Sianowem w roku 1475 od księcia Bogusława X.

Zamek w Krągu zaliczany jest do najciekawszych i największych obiektów zabytkowych w Polsce. Ze względu na piękne położenie i bogata roślinność nazwano go Kwiatowym Zamkiem. Legenda głosi, że ...liczba okien w zamku odpowiada ilości dni w roku, liczba pomieszczeń ilości tygodni, liczba wejść - liczbie miesięcy, a cztery wieże są odpowiednikiem czterech por roku....

Od 1996 roku w zamkowe podwoje zaprasza Hotel Podewils, który pomimo nowoczesności swoim stylem zachowuje ducha XV. wieku.

Catering

    Przystawki

      Domowa rolada łososiowo – serowa
      Pomidory z mozzarellą, pesto i bazylią
      Łosoś wędzony z kremem chrzanowym
      Pasztet z dzika z sałatą i sosem cumberland

    Zupy

      Krem z borowików
      Krem z pora z grillowaną piersią kurczaka
      Rosół z lanymi kluseczkami
      Zupa ze świeżych pomidorów z bitą śmietaną i pietruszką

    Dania główne

      Kotlet „po rycersku” nadziewany serem
      z ziemniakami lub krokietami, sosem z zielonego pieprzu i zasmażaną kapustą

      Pierś z indyka na maśle smażona,
      do tego żurawina, ziemniaki gratin i sałata królewska

      Sandacz z borowikami, puree i sosem pesto

      Polędwica wołowa zapiekana z mozzarellą,
      z cukinią, ziemniaczkami i sosem imbirowym

    Desery

      Lody „Zimowy Pałac„ z sosem malinowym i czekoladowym oraz bitą śmietaną
      Gorące jabłko „w szlafroku” z konfiturą rumową i orzechem włoskim
      Lody waniliowe z gorącymi malinami
      Deser „rycerski” z sosem waniliowym lub gałką lodów

    Bufet „Podewils”

      Wykwintne pieczenie wieprzowe i wołowe
      Paleta wędlin: szynki, polędwica, baleron, wędliny drobiowe, salami
      Paleta żółtych serów z winogronami
      Paleta ryb
      Śledzie w kilku postaciach
      Winna sałatka jarzynowa
      Jajka nadziewane wielosmakowymi pastami
      Sosy: tatarski, czosnkowy , vinaigrette, amerykański
      Kuleczki mięsne
      Sałata z tuńczykiem, sałata po grecku, sałata szefa
      Wybór pieczywa
      Masło

    1 danie na ciepło – do wyboru:

      Ragout z piersi kurczaka w warzywach
      lub
      Bigos sporządzany według staropolskiej receptury
      lub
      Zupa gulaszowa po węgiersku
      lub
      Żurek z jajkiem


Wymarzone wesele w romantycznym *** Hotelu Podewils

Chcecie Państwo się pobrać i szukacie atrakcyjnego miejsca? Hotel Podewils z przyjemnością zajmie się organizacją przyjęcia weselnego.

Zadbamy o aranżację wnętrz i staranny dobór menu, a nasz personel dołoży wszelkich starań, aby dzień ten pozostał niezapomnianym w Państwa życiu.

A dzieci? Także o nich nie zapomnieliśmy. Aby rodzice mogli beztrosko i wesoło się bawić specjalne menu dla dzieci, kolorowa dekoracja oraz sala gier i zabaw stoją do dyspozycji małych gości.

A Państwa gościom proponujemy również nocleg w naszych pokojach zamkowych. Oni również przeżyją niezapomnianą noc w naszym Zamku Rycerskim wraz z wspólnym śniadaniem.

Nasza oferta i prezent dla Pary Młodej „Romantyczny Weekend na Zamku”:
  • Powitanie według staropolskiej tradycji

  • Przejażdżka bryczką dla Państwa Młodych
    4-daniowe menu (do wyboru)

  • Kawa, herbata, woda mineralna oraz sok 250 ml/os.

  • Całonocny „Bufet Podewils”

  • Dekoracja (aranżacja kwiatowa na stole, serwetki i świeczniki)

  • Karty menu z zdjęciem Pary Młodej

  • Bezpłatny nocleg w Apartamencie z sypialnią w baszcie i łóżkiem z baldachimem dla Państwa Młodych

  • Szampan, kosz owoców i wykwintne śniadanie dla Pary Młodej

  • Dla Pary Młodej w prezencie: Romantyczny Weekend na Zamku

  • Menu dla dzieci, stół z kolorową dekoracją

  • Sala gier i zabaw

  • Wysokie rabaty na noclegi

  • 50% rabat na napoje alkoholowe

Pokoje

W zamkowych przestronnych komnatach, gdzie zawsze panuje spokój i nienaruszona cisza może zamieszkać 120 osób. Apartamentowych komnat jest 12, dwuosobowych - 38. Stylowo i komfortowo wyposażone, miłośnikom ciszy i spokoju zapewniają wypoczynek, a szukającym romantycznego i magicznego miejsca – niepowtarzalną atmosferę. Wszystkie pokoje wyposażone są w Sat-TV, radio, mini-bar, telefon, łącze internetowe oraz wygodne łazienki z wanną lub prysznicem i suszarką do włosów.

Atrakcje

Pieczony dzik w całości

Uczta z pieczonym dzikiem na rożnie odbywa się w najstarszej części Zamku - zamkowej winiarni piwnicznej -lub przy dobrej pogodzie nad Jeziorem Zamkowym. Dzik jest pieczony na ogniu w całości według staropolskiej tradycji. Do pieczonego dzika serwujemy bufet sałatkowy, pieczywo oraz pieczone ziemniaki. W piwnicach zamkowych znajduje się także bar, gdzie można nabyć napoje i alkohole.

Kapela muzyczna do uczty z dzikiem

Oprawę muzyczną zapewnia świetny i profesjonalny zespół muzyki biesiadnej, stwarzając Państwu niepowtarzalną atmosferę wspólnej zabawy.

Koncert muzyki klasycznej

Dla miłośników muzyki klasycznej istnieje możliwość zorganizowania koncertu fortepianowego w Zamkowej Sali Koncertowej.

Staropolska Uczta Rycerska

W programie: powitanie miodem pitnym ~ przebranie w tuniki rycerskie ~ ceremonia mycia rąk w wodzie różanej
Menu: Wiejski chleb z domowym smalcem, kiszone ogórki, kaszanka, pasztet swojski, wędzona makrela i smażony pstrąg, pieczenie, udziec wieprzowy w całości, swojska kiełbasa i wędzony boczek, polewka staropolska, golonki, żeberka, pieczone udka z kurczaka, ziemniaki okraszane boczkiem i w mundurkach, biała kapusta zasmażana, kosz z owocami oraz ciasto z zamkowej kuchni.
Wąchanie tabaki. Wspólna wędrówka z pochodniami wokół Jeziora Zamkowego.

Zamkowe Grillowanie

Z przyjemnością zapraszamy naszych gości do wzięcia udziału we wspólnym grillowaniu – na łonie natury, przy drewnianych ławach, nad jeziorem Zamkowym. Przy ognisku serwujemy kiełbaski i mięso z grilla. Dla chętnych istnieje możliwość własnoręcznego upieczenia kiełbasek w ognisku. Szefowa kuchni oprócz menu z grilla proponuje: Żurek, smażone ziemniaki oraz Deser Rycerski. Bufet sałatkowy z różnorodnymi dodatkami, sosy do sałat i mięs doskonale uzupełniają biesiadne menu.

Zabawa z zespołem muzycznym lub dyskoteka z DJ-em

Przejażdżki bryczką 12-osobową

Pokazy sztucznych ogni:

Na zakończenie Państwa przyjęcia weselnego proponujemy fajerwerki, które uświetnią wspólną zabawę.

Pokazy Walk Rycerskich

Zostaniecie Państwo powitani przez Wielkiego Mistrza: wystrzałami z armat i hakownic ładowanymi czarnym prochem sporządzonym według średniowiecznej receptury. W programie: prezentacja tańców dawnych, pojedynki rycerskie: na półtoraręczne miecze, topory, kiścienie i korbacze, konkursy i zabawy rycerskie, turniej kuszników.

Ślub w kapliczce przyzamkowej

Niewielki kościółek wzniesiony w 1580 roku charakteryzuje się bogatymi renesansowymi elementami jak: ambona, ołtarz, chrzcielnica i loża kolatorska. W dobudowanej w 1700 roku kaplicy grobowej znajdują się dwa oryginalnie zachowane barokowe sarkofagi: mosiężny – Henryka von Podewils, zm. 1696 r. i marmurowy, ozdobiony rzeźbami – Adama von Podewils, zm. 1697 r. Proponujemy udekorowanie kapliczki przez profesjonalną florystkę kwiatami Państwa wyboru.