Kamanda Lwowska
Informacje ogólne
Kamanda Lwowska mieści się w starej kamienicy. To miejsce szczególne dla nas - pragniemy by stało się takie także dla naszych gości.
Tworząc restaurację, chcieliśmy przywołać klimat starego Lwowa. Wskrzesić tradycję wielkich biesiad, zamiłowania do gotowania i rodzinnych spotkań. Zadbaliśmy o szczegóły - na ścianach zawiesiliśmy stare fotografie, portrety, obrazy. Stoły przykrywają wykrochmalone obrusy, okienka zdobią haftowane ręcznie firanki, a w powietrzu unosi się zapach drewna. Wciąż przeczesujemy pchle targi i rodzinne strychy w poszukiwaniu przedwojennych pamiątek.Kamanda Lwowska to przede wszystkim doskonała, sprawdzona kuchnia. W menu znalazły się specjały galicyjskie wedle przepisów sprzed 120 lat - wśród nich takie smakołyki jak chabanina tatarska, huculski saganek i blińczyki gryczane. Wciąż szukamy także nowych smaków. Dbamy o to, by każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nasz kucharz, Adam Kowalczyk, osobiście czuwa nad każdym daniem i nikogo nie wypuści, dopóki nie dowie się, jak mu smakowało.
Restauracja podzielona jest na kilka sal, które mogą pomieścić około 150 osób. Zapraszamy na przyjęcia, imprezy firmowe, romantyczne wieczory. Zapraszając do Kamandy Lwowskiej nie sposób nie wspomnieć o czarodziejskiej ulicy Foksal, przy której mieści się nasza restauracja. Zanim jeszcze powstała ulica, w 1776 roku, na tych terenach otwarto ogród rozrywki dla arystokracji. Odbywały się tu przedstawienia teatralne, koncerty i pokazy fajerwerków. Stąd też wystartował w 1789 roku Jean-Pierre Blanchard udając się na pierwszy w Polsce lot balonem.Zapraszamy