Pałac Pod Baranami

Rynek Główny 27, 33-332 Kraków, Polska
Liczba gości
86
Cena od*
0 zł
Noclegi
(brak danych)

Informacje ogólne

Sale Pałacu pod Baranami są przepięknym dowodem na znakomitą przeszłość tego budynku. Sale balowe ozdobione stylowymi ornamentami, odnowione i odrestaurowane, tworzą niepowtarzalną atmosferę.

Do dyspozycji Klientów jest 5 sal o powierzchni ponad 320m2, z czego 4 ułożone są w amfiladzie, co powoduje ciągłość imprezy. Największa z sal, sala balowa, ma prawie 100m2. Dodatkową atrakcję stanowi olbrzymi taras, którego wykorzystanie urozmaici każde wydarzenie.

Informacje o obiekcie

Pałac pod Baranami - obiekt - zdjęcie 1
Pałac pod Baranami to niezwykłe miejsce, którego historia sięga wieku XVI- tego. Na przestrzeni stuleci Pałac był centrum kulturalnym Krakowa, tętniącym życiem ośrodkiem literackim zaskakującym gości pięknem swych wnętrz.

Kamienica wyróżnia się harmonijnym arkadowym dziedzińcem, klasycystyczną fasadą oraz imponującymi salami, które nadadzą każdej konferencji czy uroczystości nietuzinkowy nastrój. Atmosfera ta nie została stworzona sztucznie, lecz jest efektem wielowiekowej tradycji, wyczuwalnej w każdym zakątku.

Usytuowanie budynku w samym centrum Krakowa, przy Rynku Głównym, dodatkowo zwiększa prestiż odbywających się w nim uroczystości: balu, bankietu, konferencji czy wesela. Jest to unikatowe miejsce, mogące zaoferować swoim gościom najwyższy standard.

Catering

Menu srebrne

    Na powitanie:

  • Wino musujące Ciel de Paris

  • Chleb i sol na powitanie gości

  • Przystawka:
    (do wyboru jedna pozycja)

      aromatyczny filet z łososia w auszpiku na lustrze sosu paprykowego podawany
      płaty z indyka pływające w wonnej maladze
      rolada z indyka podawana z balsamicznymi wiśniami
      polędwiczki wieprzowe na delikatnej sałatce skropione sosem ogrodowym
      roladka drobiowa z koniakową gruszką w dwoch sosach podana

    Zupa:
    (do wyboru jedna pozycja)

      tradycyjny rosoł polski z makaronem
      delikatny krem selerowy z groszkiem ptysiowym
      aromatyczny krem z zielonego groszku z grzankami
      wykwintna zupa borowikowa z kluseczkami tradycyjnymi

    Dania gorące głowne:
    (do wyboru jedna pozycja)

      kompozycja trzech mięs pieczonych (schab, polędwiczka, indyk) w naturalnym sosie, podawana z ziemniaczkami i zestawem sałatek
      duet rolady drobiowej i pieczeni cielęcej z ziemniakami pieczonymi i zestawem sałatek
      sakiewka ze schabu z farszem grzybowym podawana z zestawem ziemniakow i zestawem sałatek
      warkocz z polędwiczki wieprzowej w sosie kurkowym otoczony ziemniaczkami ziemniaki wraz z zestawem sałatek

    Deser:
    (do wyboru jedna pozycja)

      kompozycja lodow cocktailowych z bitą śmietaną , owocami i adwokatem skropione
      aromatyczny krem miętowy z owocami świeŜymi wydany
      pieczone jabłko skąpane w sosie szodonowym
      zapiekana gruszka w karmelu z lodami waniliowymi podana

    Zimny bufet:

      szynka gotowana
      kiełbasa wiejska
      wędzonka galicyjska
      rolady drobiowe
      polędwiczka wieprzowa pieczona w ziołach
      karczek pieczony
      pasztet z dziczyzny
      śledzie w zaprawie polskiej i śmietanowej
      tymbaliki drobiowe cytryną skropione
      patery serow pleśniowych i Ŝołtych
      marynaty
      Sałatki do wyboru: trzy rodzaje
      tradycyjna jarzynowa, pieczarkowa z sosem włoskim, z kalafiora i brokułow, wiosenna
      cocktailowa z tuńczykiem lub kurczakiem, meksykańska, grecka
      wg. receptury gości

    Gorąca kolacja I:
    (do wyboru jedna pozycja)

      zrazik wołowy w naturalnym sosie otoczony kluskami śląskimi i kapustą czerwoną z Ŝurawiną
      roladka z indyka szpikowana serem wędzonym podawana z zapieczonym ziemniakiem oraz surowką z marchwi i chrzanu
      pieczeń wieprzowa szpikowana śliwkami serwowana z kopytkami i sałatką z czerwonej kapusty

      kurczak zakrawany warzywami w sosie kurkowym na kolorowym ryŜu z surowka z selera i ananasa

    Gorąca kolacja II:
    (do wyboru jedna pozycja)

      boeuf strogonow
      delikatny paprykarz z indyka
      tradycyjna wieprzowina po kasztelańsku

    Gorąca kolacja III:
    (do wyboru jedna pozycja)

      tradycyjny barszcz czerwony z krokietem
      staropolski żurek z białą kiełbasą
      pikantna zupa chrzanowa z czosnkowymi grzankami

    Dodatki:

      Owoce sezonowe

    Słodki bufet:

      sernik krakowski
      ciasto Fale Dunaju
      ciasto Cappuccino
      kruche babeczki z owocami
      drobne ciasteczka grylażowe

    Napoje bez ograniczeń:

      Kawa, herbata
      Woda mineralna
      Sok pomarańczowy, grapefruitowy, jabłkowy
      Coca-cola lub Sprite


Menu Złote

    Na powitanie:

  • Wino musujące Ciel de Paris

  • Chleb i sol na powitanie gości

  • Przystawka:
    (do wyboru jedna pozycja)

      pleciony warkocz rybny (okoń, łosoś) w otoczeniu dwoch aromatycznych sosow
      balsamiczne fileciki kurczęce serwowane na delikatnej sałatce
      fileciki gęsie skropione balsamicznym sosem miodowo- cynamonowym
      marynowane polędwiczki wieprzowe podawane w dwoch wykwintnych sosach
      szynka parmeńska podawana z soczystym melonem

    Zupa:
    (do wyboru jedna pozycja)

      Tradycyjny bulion z kołdunami
      krem z trzech warzyw podawany z groszkiem ptysiowym
      krem porowo - szparagowy serwowany z grzankami
      wykwintna zupa borowikowa podawana z kluseczkami w czapie chlebowej

    Dania gorące główne:
    (do wyboru jedna pozycja)

      aromatyczna kompozycja z kaczki i gęsi podawana z ziemniakami faszerowanymi i kapustą czerwoną w jabłku
      kompozycja polędwiczki wieprzowej i pieczeni cielęcej duszonej w białym winie serwowana z kopytkami koperkowymi i zestawem sałatek
      polędwiczka wieprzowa pieczona w liściach winogron w sosie z trzech serow z ziemniakami drąŜonymi i pomidorem faszerowanym
      gotowany filet z łososia z pieroŜkami szpinakowymi w otoczeniu sosu kawiorowego
      udziec z dzika w sosie Ŝubrowkowo – jałowcowym z kluskami piwnymi i sałatką z buraczkow

    Desery:
    (do wyboru jedna pozycja)

      kompozycja lodow cocktailowych z bitą śmietaną , owocami i adwokatem skropione
      kompozycja tymbalika jabłkowego z wonnym kremem leśnym
      gruszka na lustrze adwokackim z lodami waniliowymi
      pannacota z musem truskawkowym w otoczce sosu miętowego
      tiramisu w czekoladowej babeczce z lodami kawowymi ozdobione płatkami róż

    Zimny bufet:

      szynka sarmacka w całości
      kiełbasa wiejska na szpadzie
      kurczaki faszerowane w całości
      fileciki kaczęce z konfiturą borowkową
      pasztet z dziczyzny
      polędwiczki wieprzowe pieczone w boczku
      roladki drobiowe z wątrobką
      śledzie w dwoch zaprawach
      szczupak faszerowany w całości
      deski serow pleśniowych i Ŝołtych
      sosy: chrzan zaprawiany, paprykowy, brusznicowy,

      Sałatki do wyboru: trzy rodzaje
      tradycyjna jarzynowa, pieczarkowa z sosem włoskim, z kalafiora i brokułow, wiosenna
      cocktailowa z tuńczykiem lub kurczakiem, meksykańska, grecka
      wg. receptury gości

    Gorąca kolacja I:
    (do wyboru jedna pozycja)

      staropolskie zrazy podawane z pierogami gryczanymi
      aromatyczny filet z indyka otoczony winogronami serwowany na kolorowym ryŜu
      pikantny stek wieprzowy z morelami w otoczeniu klusek śląskich
      wykwintne podudzie kurczęce z farszem jarzynowym podawane z kluseczkami kładzionymi

    Gorąca kolacja II:
    (do wyboru jedna pozycja)

      wołowina duszona w czerwonym winie
      kęski cielęce w kolorowych paprykach
      wieprzowina po staropolsku

    Gorąca kolacja III:
    (do wyboru jedna pozycja)

      tradycyjny barszcz czerwony z pasztecikiem
      pikantna zupa gulaszowa
      delikatny bulion z pierożkami francuskimi

    Dodatki:

      Owoce sezonowe

    Słodki bufet:

      sernik krakowski
      ciasto Fale Dunaju
      ciasto Cappuccino
      kruche babeczki z owocami
      drobne ciasteczka grylażowe

    Napoje bez ograniczeń:

      Kawa, herbata
      Woda mineralna
      Sok pomarańczowy, grapefruitowy, jabłkowy
      Coca-cola lub Sprite

Atrakcje

Atrakcje dostosowywane są do rodzaju i tematyki przyjęć.